Textteca

Textos que proposem com a punt de partida per a la reflexió.

Elogi de l'Aparat

Aquests dies se'n parla molt de determinada votació al Parlament de la Generalitat principatina. I curiosament no se'n parla gaire de si aquesta votació té gaire sentit un cop aprovada determinada Declaració de Sobirania. Un tema sucós que pot fer parlar molt i que de fet ja ha ocasionat tant un discret però ferm toc d'atenció de l'ANC, com la postura contrària de la CUP i fins i tots nervis i alguna sortida de to via twitter d'algun diputat d'aquesta formació. Sobre com s'articularà aquesta postura contrària d'aquesta formació i sobre si és positiva, coherent i/o si ajuda (o no) al conflicte (aka “procés”) doncs ja hi haurà temps per parlar-ne. I molt.

Seccions: 

L'odi

Feia dies que feien bullir l'olla i, finalment, es concreta la notícia de les denúncies presentades per l'estranya aliança del Partit Popular, Ciutadans i Unión Progreso y Democracia contra el simposi del 1714 per "incitació a l'odi i a la violència". Tot ve de la celebració d'un simposi d'historiadors que té per títol "Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)". En aquest simposi d'historiadors es tractaran diversos aspectes de la construcció de l'estat centralista borbònic (com per exemple la introducció del cadastre) i de la repressió militar, política, lingüística, cultural, econòmica, social i etcètera contra Catalunya.

Seccions: 

País Valencià i PP

Aquest és el model que jo vull aplicar pel Govern d’Espanya”.

Paraules del Sr. Mariano Rajoy, l’any 2008, uns mesos abans de les eleccions generals, en referència al Sr. Francisco Camps (President de la Generalitat Valenciana en el període 2003-2011) per la seva bona gestió econòmica.

A principis del 2009, l’Audiència Nacional va imputar a Francisco Camps com a suposat implicat en la trama de corrupció del conegut cas Gürtel.

Seccions: 

Federalisme: què proposen?

Sembla que ben aviat el Parlament anunciarà quan es farà la consulta, i quina en serà la pregunta.

La redacció de la pregunta és una de les qüestions que més polseguera està aixecant, uns diuen que ha de ser concisa i clara, la resposta de la qual sigui sí o no. D’altres diuen que la pregunta ha d’incloure l’opció federal. I finalment, hi ha els que s’oposen a qualsevol consulta.

Seccions: 

El cas Panrico: vergonya empresarial!

Segons determinats experts econòmics el problema d’una gran empresa com Panrico no és el deute sinó els alts sous que cobren els seus treballadors. Així comença l’article publicat el passat mes d’octubre en el diari El Economista.es[i].

Curiosa manera d’analitzar el problema econòmic d’una empresa.

Seccions: 

En nom de l’estat de dret

Mai abans s’havia parlat tant sobre l’estat de dret com en aquests darrers temps. No hi ha sessió parlamentària en la que no s’esmenti tal concepte. Debats televisius, articles d’opinió, tothom en fa esment.

En un estat de dret la llei es compleix, aquesta s’ha convertit en una de les frases preferides del govern espanyol i de tot el seu entorn mediàtic.

Bé, i què és l’estat de dret? Se’n parla molt sense entrar a explicar què significa, sembla que tothom sap el que significa. Oh, i tant! L’estat espanyol és pura tradició democràtica!

Seccions: 

Procés o conflicte?

Si entenem el moviment per a la creació del nou estat català com un "procés", entendríem aquest moviment com quelcom sense litigants, sense antagonistes, implícitament com una cosa que ha d'arribar tard o d'hora, per la successió natural de les coses i de la vida. Plou, això doncs arribarà la independència.

Seccions: 

Qui té por a una Catalunya independent? (1)

Cada dia quan obrim el diari -aquells que tenim encara aquest costum- o escoltem les notícies per la ràdio, per exemple, sentim algun polític/a influent dient allò de que una Catalunya independent quedarà fora d’Europa... Volent dir que es quedarà fora de la Unió Europea, cosa que està per veure, però en tot cas el dir “fora d'Europa” té la intenció d'espantar la ciutadania.

Francament, aquesta cançoneta ja comença a cansar una mica i allò més saludable per a tots i totes nosaltres és la de pensar, “I què?”...

Seccions: 

Tergiversació i manipulació de la història

Quan els representants del Partido Popular volen donar-nos lliçons d’història i ens acusen als catalans de tergiversar i manipular la història, segons el moment en què ho sentim, o ens fa somriure o directament ens indigna.

Seccions: 

El nom del federalisme en va

Potser sí que al principat de Catalunya hi ha persones que no volen ni la indepen-dència ni l'actual subordinació absoluta a l'Estat espanyol, aquest invent que té per nom “l'estat de les autonomies”. Ell(e)s són federalistes. Val, d'acord. I quantes persones són? Una part del PSC i una part d'ICV-EUiA? D'acord. Algunes persones no adscrites a cap grup polític? També.

Arribats a aquest punt: es busquen espanyol(e)s que es vulguin federar amb els i les federalistes catalans... Hem sentit alguna declaració pública a favor? No? Ningú? I si busquem sota les pedres? Tampoc. D'acord doncs, via morta.

Seccions: 

Pàgines

Subscriure a RSS - Textteca