Primers pasos amb la RaspberryPi

Finalment em va arribar la meva RaspberryPi, després d’aprox 4.5 mesos d’espera. Tenia moltes esperances posades en aquest dispositiu, però no tinc clar si podré fer tot el que tenia pensat amb ella. Per començar, el sistema de fitxers es podreix, a mi m’ha passat ni dues setmanes després de ser instal·lada. Sip, tal qual. Les raons possibles poden ser que necessita una alimentació molt estable (més potser de la que dona un carregador de mòbil) i d’igual manera que la tarja SD on s’emmagatzema TOT (sistema operatiu, dades, etc) ha de ser de MOLT bona qualitat. No he fet encara un memtest de la RAM però pel que es veu també és possible que peti sovint. Oooooh :-/

En tot cas, també està clar que per 4 duros, una sabata i una espardenya de HW, una sabata i una espardenya de consum eléctric, està clar que tampoc es poden demanar miracles miracolosos i la mateixa estabilitat que un servidor amb noséquants RAIDs redundants i SAIs i la hòstia. Obvi. Estem parlant d’un dispositiu econòmic (MOLT) amb 512 MB de RAM (el model B), un processador lent d’una arquitectura ARM (per tant no i386 ni amd64). No podrem ficar aplicacions compilades per aquests processadors.

Porto ja massa estona rondinant i en realitat és un dispositiu de la hòstia, o sigui que anem a refer el sistema i així aprofito per documentar-ho aquí :-)

En primer lloc una altra prèvia. Per poder operar contra una RaspberryPi cal teclat i ratolí USB i connector HDMI per a la pantalla. No tinc cap d’aquestes tres coses. Però tot i així podrem operar mínimament amb aquest dispositiu. Com? emulant el sistema al nostre PC, fent els canvis que calguin a la imatge del nostre sistema abans de ficar aquesta imatge a la tarja SD.

Quin sistema operatiu fer servir? jo he triat finalment la Raspbian. Trobo que és un sistema operatiu ja optimitzat per a les particularitats d’aquest processador, diguéssim que una variant de la Debian Wheezy optimitzat per aquest processador. Ens la podem baixar des d’aquí. Ens haurem d’instal·lar qemu al nostre ordinador.

root@padova:~# aptitude install qemu

Ens haurem de baixar també una imatge de kernel per poder operar des de fora contra la imatge de la Raspberry.

Un copo tinguem tot això haurem de còrrer en línia de comandes una ordre més llaaaarga que un dia sense pa. Atenció que aniré comentant algunes opcions.

xavi@padova:~/Desktop/RaspberryPi$ qemu-system-arm -kernel kernel-qemu -cpu arm1176 -m 512 -M versatilepb -no-reboot -serial stdio -append "root=/dev/sda2 panic=1" -hda 2012-10-28-wheezy-raspbian.img -redir tcp:5022::22

. -kernel kernel-qemu: el kernel que ens hem descarregat per fer còrrer la img amb el sistema operatiu.

. -cpu arm1176: l’arquitectura del processador.

. -m 512: la quantitat de RAM (diria que aquí NO ho reconeix), quan passem la img a la SD i la fiquem dins la Raspberry sí que reconeix els 512 MB (menys la part assignada a la gràfica).

. -hda 2012-10-28-wheezy-raspbian.img: la imatge que ens hem descarregat. Atenció, la gràcia és que totes les modificacions que li fem aquí (afegir usuaris, iniciar dhcp per defecte, iniciar ssh per defecte, etc) es desen. (!).

. -redir tcp:5022::22. Això ens permet connectar-nos per ssh des de la nostra màquina cap a la img.

Faig aquí un parell de captures de pantalla.

Raspberry corrent de manera gràfica dins de Qemu.

Bé, un cop a dins tot és com que molt Debian way, no?

El que sí que s’ha de fer tot començar és entrar. Via qemu, és posar user i pass, que em sembla recordar que eren pi i raspberry.

Jo el que he anat fent a la RP és el següent:

. Raspbian-config i activar ssh per defecte. I augmentar la mida de la imatge perquè agafi tota la mida de la tarja (segons la tarja que li posem).

. assignar / canviar password superusuari i pi i afegir diversos usuaris.

. Instal·lar apache2 php5 i mysql.

. Instal·lar i configurar amule :-)

Totes aquestes coses són molt Debian way i em fa una mica de mandra comentar-les aquí. Ja les aniré comentant.

Sí que dic com copiar aquesta img sobre la SD. Ens en anem aquí que ho expliquen molt bé :-)

root@bolonya# dd bs=4M if=~/2012-10-28-wheezy-raspbian.img of=/dev/sdd

canviant /dev/sdd pel nom assignat per linux a la nostra tarja.

nomCategoria: